vineri, 26 noiembrie 2010

O adevărată revelaţie : Enchanted Doll ale Marinei Bychkova



În peregrinările mele pe net am dat peste ceva extraordinar de frumos şi incitant: Păpuşile Fermecate (Enchanted Doll) ale Marinei Bychkova. Când vorbim de păpuşile ei nu mai vorbim doar despre păpuşi ci de artă. Fiecare păpuşă creată de ea este o bijuterie, o incitare vizuală şi pentru spirit.
Frumoasa Elena din Troia

Păpuşile ei au un punct comun cu cele despre care am scris până acum : reprezintă personaje. Doar că aceste personaje au trecut prin imaginaţia ei şi le vedem complet schimbate faţă de ceea ce ştiam sau ne închipuiam despre ele.


Iată un frumos exemplu : Ana Karenina supravieţuieşte accidentului de tren şi are corpul prins în atele şi proteze pictate.


La prima vedere păpuşile Marinei Bychkova şochează. Şochează prin aerul lor misterios şi trist, prin respectarea aproape fidelă a anatomiei, prin senzualitate şi prin imaginaţie, dar mai ales prin intensa exprimare a sentimentelor umane.


De exemplu Mireasa lui Frankestein are ochii în lacrimi şi buzele umflate de plâns.
Dacă vă întrebaţi cumva ce reprezintă aceea cască de pe capul ei, ne răspunde Marina : şi-a imaginat că pentru a funcţiona după ce i s-a dat viaţă avea nevoie o pompă care să-i furnizeze oxigen şi un defibrilator pentru mici impulsuri electrice. Casca are rol de pompă şi defibrilator.

Aceste păpuşi au o mobilitate ce imită perfect mobilitatea noastră şi o graţie de balerine de la Balsoi Teatr.


Vă las s-o admiraţi pe Lolita.






Marina Bychkova s-a născut în Rusia, în sud-vestul Siberiei în 1982. La 14 ani s-a mutat cu toată familia în Canada la Vancouver. Aşa cum spune într-un interviu a avut nevoie de 3 ani ca să înveţe limba şi să depăşească şocul cultural.


A început să facă păpuşi încă de la vârsta de 6 ani, fiind foarte nemulţumită de păpuşile din comerţ. Îşi dorea o păpuşă cu care să se poată juca, care să se mişte ca un omuleţ în miniatură. A folosit tot felul de materiale de la ierburi, hârtie până la suzetele surorii mai mici.
În alt interviu spune că a văzut de mică păpuşi minunate foarte frumoase, doar cu ochii minţii şi că acele imagini i-au persistat în memorie, iar ea a simţit nevoia să le dea viaţă.
A urmat facultatea de artă, unde a învăţat aproape tot ce avea nevoie pentru a crea singură păpuşi, de la desen, modelare, la turnare în formă, coacere în cuptor a porţelanului, până la pictarea şi realizarea costumului . Toate acestea fără să ştie sigur încă ce doreşte să facă după terminarea şcolii.

A urmat şi cursuri de bijutier pentru a putea lucra cu metale şi pietre preţioase. Păpuşile ei au costume pe care regăsim aur, argint, diamante, cristale Swarovski, safire, rubine, etc. 
Lolita are un corset placat cu aur de 24 k, perle şi rubine pe ciorapi, ornament de zirconiu şi cristale Austian în păr.

Şeherezada

În funcţie de costum la o păpuşă lucrează între 150 şi 350 de ore. A ales ca material de lucru porţelanul de cea mai bună calitate pentru că îşi doreşte ca păpuşile ei să-i supravieţuiască.


Voi încerca să vă ofer şi alte informaţii despre această artistă şi mai multe poze.


NOTĂ :
Rog cu respect domnişoara care m-a copiat să n-o facă şi de această dată. Sunt convinsă că pasiunea ei pentru păpuşi o va ghida către un alt subiect cât se poate de interesant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu