miercuri, 20 octombrie 2010

Azi visez frumos!

Ştiţi cum spune românul : m-a pus dracul să umblu lelea pe net şi m-am îmbolnăvit! De oftică! Ca tot românul chinuit din ziua de azi,  vorba aia "n-am bani de-o pâine" , dar aş vrea şi eu o păpusă Dobby din Harry Potter. Aţi observat că are şi şoseta? Spune-ţi şi voi dacă nu-i simpatică. Recunosc, printre alte păcate îl am şi pe ăsta : sunt fan Harry Poter.

(Nu cred că v-am mai spus; daţi clic pe poze ca să le vedeţi mai mari. )

Bineînţeles nu prea m-aş supăra să-l pot cumpăra şi pe Harry. Voi ce ziceţi ?
Poate sunteţi fani "Stăpânul Inelelor" ? Eu recunosc , vinovată din nou! Ce să fac , am cam multe păcate şi-mi place şi Galadriel.
Staţi că n-am terminat. Din nefericire era un magazin doldora de marfă, pe toate gusturile. Au şi păpuşele micuţe cu fetiţe dulci. Nu, nu dulci ca-n Bucureşti, alea mai încolo puţin.


Am dreptate, nu-i aşa? Dulci că-ţi vine să le iei acasă. Eu le-am luat ... virtual. Dacă nici aşa nu v-am molipsit, poftim şi pe cele dulci ca-n Bucureşti. Sper că observaţi şi câte articulaţii mobile au.


În final, ca să nu fie cu supărare nimănui, v-am adus şi un păpuşoi. Pardon, am vrut să zic o păpuşă masculină. Nu prea cred că aveţi ce să-i reproşaţi. Cel mult că vine iarna şi ar trebui să mai pună o haină pe el. Nici o problemă , "avem di tăti" ! Nu eu , au acolo la magazin. 




Şi pentru că sunt româncă adevărată şi vreau să moară şi capra vecinului vă dau cu nedisimulată inocenţă adresa magazinului : http://www.effanbeedoll.com/. Sâc! Poate vă îmbolnăviţi şi voi de oftică ca mine.

P.S. I-am văzut şi pe Kermit şi Miss Piggy. Mi-e dor de păpuşile Muppets, tare, tare dor! 


marți, 19 octombrie 2010

Trei personaje, un singur autor : Jane Austen

 Elinor Dashwood încă un personaj al scriitoarei Jane Austen, reprezintă raţiunea din romanul "Sense and Sensibility". Fire sensibilă, cu simţ practic, raţională , pare să facă faţă mult mai bine greutăţilor vieţii decât sora sa Marianne.

Elinor Dashwood
Elinor Dashwood
Nu am reuşit să găsesc o poză din film cu toată ţinuta , aşa că sper să vă mulţumiţi cu boneta.

Elizabeth Bennet , din nou Jane Austen cu "Mândrie şi prejudecată". Nu pot spune că-mi place această păpuşă cel mai mult din toate, dar personajul Elizabeth Bennet, da. Poate pentru că sunt femeie şi orgolioasă. Cine ştie ? Un personaj minunat cu o minte sclipitoare şi o limbă ascuţită.
Elizabeth Bennet

Elizabeth Bennet
Nu am găsit nici o imagine din filme care să semene cu ţinuta păpuşii, în schimb am găsit altă păpuşă Elizabeth Bennet . Găsiţi şi alte păpuşi frumoase pe acest link:

Emma Woodhouse personaj al cărui autor este oare ? Bineînţeles Jane Austen. În romanul "Emma" ne prezintă o altă tânără spirituală - Emma Woodhouse foarte preocupată să facă pe peţitoarea pentru prietenele ei. Personaj plăcut şi amuzant. 
Emma Woodhouse

Emma Woodhouse
Vă ofer o poză cu Gwyneth Paltrow în rolul Emmei.



miercuri, 13 octombrie 2010

Alte păpuşi, alte poveşti

Constance Chatterley este personajul principal din romanul "Amantul doamnei Chatterley" de D. H. Lawrence. Căsătorită cu un soţ invalid descoperă plăcerile dragostei alături de pădurar.O carte fierbinte pentru epoca în care a fost scrisă.

Prin Anne Elliot eroina romanului "Persuasiune" autoarea Jane Austen vrea să demonstreze că dragostea rezistă timpului. Astfel Anne Elliot îşi întâlneşte iubitul după 8 ani şi constată că încă se mai iubesc.


Fac o mică paranteză. Sunt îngrozitor de nervoasă. Terminasem acest articol de scris ceea ce implică salvare din minut în minut (făcută de mine!) şi totuşi a dispărut tot ce era mai departe. Dacă nu ar fi dorinţa de a-i bucura pe cei care sunt pasionaţi ca mine de aceste păpuşi aş lasa-o baltă.


Cu Verena Tarrant nu m-am înşelat. E valabil ce am scris în articolul precedent.

Catherine Sloper este fiica naivă a doctorului Sloper din romanul "Piata Washington" de Henry James sedusă de un vânător de zestre. Şi mai naivă îmi pare mătuşa ei care luptă pentru dragostea inexistentă a tânărului. Cred că merita şi ea o păpuşă :).
Catherine Sloper

Catherine Sloper
Habar n-am cine e Bette-Adeline . Oricât m-am străduit nu am găsit acest personaj literar. Am totuşi o bănuială. Dacă se adevereşte înseamnă că cei de la DeAgostini sunt foarte subtili. Ar putea fi întruchiparea nu a unui personaj ci a două: diabolica Bette şi angelica Adeline din "Verişoara Bette" scrisă de Honore de Balzac. Foarte interesant. Şi totuşi : ajutooooor!! Vreau să ştiu, să fiu sigură pe cine "încălzesc la sân" :). Trebuie să existe o persoană informată care să mă lumineze şi pe mine.


Bette-Adeline



Bette-Adeline
Despre Ana Ozores "La Regenta" scrisă de Leopoldo Alas cu pseudonimul Clarín, nu am reuşit să aflu prea multe. Mai bine spus n-am reuşit să înţeleg mare lucru. Ce am înţeles eu : s-a căsătorit cu un bărbat mult mai în vârstă ceea ce implicit i-a adus mai mulţi curtezani. O decriere sarcastică a moravurilor Spaniei la sfîrşitul secolului XIX.


Ana Ozores
Ana Ozores



sâmbătă, 9 octombrie 2010

Păpuşi DeAgostini cu istorie, vândute la noi fără istorie

Am ascultat sfatul care spune că cel mai bine e să te ajuţi singur. Şi uite aşa am descoperit pe cine reprezintă fiecare păpuşă. Vă spun sincer, îmi erau foarte dragi oricum, dar acum când ştiu că reprezintă personaje feminine interesante din literatura universală, le iubesc. În schimb mă deranjează foarte tare felul în care am fost trataţi de cei de la DeAgostini. Ca să înţelegeţi mai bine o să vă arăt cum au fost prezentate în altă ţară.



31. Fascículo + Boneca de Porcelana: Fanny Price Jane Austen apresenta-nos no romance Mansfield Park uma heroína que nada tem a ver com a figura clássica. Fanny Price é introvertida, corajosa e pouco sociável. A sua amizade com o futuro padre Edmund Bertram ajudá-la-á a abandonar a sua carapaça e a tornar-se uma pessoa discreta e ao mesmo tempo brilhante.


După cum se vede fiecare păpuşă a fost prezentată în câteva cuvinte .


Şi acum să vă spun ce am descoperit despre fiecare păpuşă în parte.


Prima Păpuşă postată de mine o reprezintă pe Fanny Price eroina romanului Mansfield Park scris de Jane Austen. E povestea unei fete timide care a fost crescută de la 10 ani de către rudele bogate. Crescând devine o tânără frumoasă şi inteligentă care are suficientă tărie de caracter pentru a-şi înfrunta unchiul când vine vorba de căsătoria ei. Cartea a fost şi ecranizată, deci cei cărora nu le place să citească pot vizualiza filmul.


A doua păpuşă este reprezentarea Contesei Ellen Olenska eroina romanului The Age of Innocence (Vârsta inocenţei) scris de Edith Wharton . E povestea unei femei mature care are curajul să divorţeze de un soţ infidel şi căreia nu-i place să respecte canoanele stricte ale New York-ului anilor 1820.E o femeie libertină fără a fi însă uşuratică. În acest caz am avut norocul de a găsi chiar o fotografie din filmul The Age of Innocence în care Michelle Pfeiffer (cea care joacă rolul contesei) poartă exact toaleta cu care a fost îmbrăcată păpuşa.





A treia păpuşă o reprezintă pe Naná din romanul omonim al lui Emile Zola o prostituată pariziană de lux din vremea lui Napoleon al III-lea. O femeie de o frumuseţe senzuală după care mureau bărbaţii la propriu.

vineri, 8 octombrie 2010

Cum le-am cumpărat

Probabil colegele de servici vor zâmbi amintindu-şi febra cu care am căutat şi cumpărat aceste păpuşi. Am văzut-o pe prima şi m-a cucerit pe loc. Am cumpărat-o imediat şi am fost curioasă să aflu când apare următoarea. Doamna de la chioşcul de ziare mi-a explicat că sunt deja în vânzare de 2 săptămâni şi fiecare chioşc a primit cel mult 4 păpuşi diferite. A început o căutare febrilă la toate chioşcuri din Iaşi. Am mers mai multe staţii de autobuz pe jos în speranţa că voi găsi cât mai multe păpuşi. Habar nu aveam câte păpuşi diferite au fost puse în vânzare. Fiecare vânzător avea opinia lui. Până la urmă am sunat la redacţia DeAgostini de unde am aflat că nici măcar ei nu ştiau câte sunt. Au venit din Grecia şi ei nu au avut curiozitatea să vadă câte sunt. Aşa că am continuat căutarea în Bârlad cu ajutorul soţului, în Suceava şi Paşcani cu ajutorul mamei. În final s-au adunat 17 păpuşi minunate. Credeam pe atunci că îmi lipsesc doar trei. Însă după ceva timp doamna de la chioşcul de ziare la care eram abonată pentru cărţile de la "Adevărul" îmi spune că a apărut a doua ediţie cu păpuşi de la DeAgostini. Aşa că am început din nou căutarea şi am reuşit să adun în total 31 de păpuşi diferit îmbrăcate. Eram fericită dar şi intrigată. Era imposibil să fie doar 31. Întrebarea mea era câte oare îmi mai lipsesc. Noroc cu internetul , aşa am aflat că sunt 40 şi reprezintă personaje din cărţi. Din nefericire nu am reuşit să le identific. Sper ca persoana care deţine această informaţie să mă ajute să aflu şi eu ce personaj reprezintă fiecare păpuşă pe care o deţin.

Aşa cum am promis, iată-le pe următoarele trei.
Constance Chatterley

Constance Chatterley

Anne Elliot

Anne Elliot
Verena Tarrant
Verena Tarrant
Dacă am înţeles eu bine ultima este Verena Tarrant o excelentă oratoare din nuvela Bostonienii de Henry James. Recunosc nu am citit-o dar o voi citi cu siguranţă. Măcar de dragul păpuşii, nu? :)

joi, 7 octombrie 2010

Păpuşi de porţelan

Salutare dragi colecţionari


Cred că în copilărie toţi ne dorim să colecţionăm ceva. Probabil că primul pas spre nevoia de a colecţiona îl facem cu prima jucărie primită. Orice fetiţă îşi doreşte cât mai multe păpuşi şi orice băieţel vrea să aibă toate maşinuţele posibile. Eu recunosc că mi-am dorit de mică să pot colecţiona ceva. Nu eram axată pe ceva anume. Atunci erau foarte bune ambalajele de bomboane şi ciocolată. Bineînţeles cele româneşti păreau banale, dar eu credeam cu tărie că nu s-ar putea numi colecţie dacă nu le includeau şi pe ele. Despre cele sârbeşti sau ruseşti , ce să mai spun ?!


Pe vremea copilăriei mele era la modă să ai clasoare cu cât mai multe timbre. Din nefericire am fost un copil prea timid ca să îndrăznesc să cer bani pentru timbre. Am reuşit să cumpăr singură câteva, dar nu mi-au satisfăcut nici pe departe dorinţa mea de colecţionar. Le am şi acum. Cei care nu sunt colecţionari poate nu o să înţeleagă; cea mai mare frustrare a fost că nu aveam un clasor în care să le pot expune. Nu conta că erau puţine şi puţin valoroase, era colecţia mea şi din punctul meu de vedere meritau şi ele un clasor. Eram supărată când vedeam copii cu clasoare minunate cumpărate de părinţi, însă ei copiii nu le apreciau deloc. Mult mai târziu am înţeles că unii părinţi încercau doar să fie la modă iar alţii erai ei înşişi colecţionari poate fără să ştie.


Acum în sfârşit pot spune că am început să am o colecţie. O colecţie de păpuşi de porţelan. Spun că am început pentru că asta înseamnă bucuria şi chinul în acelaşi timp de a fi colecţionar : mereu mai ai ceva de adăugat colecţiei tale. Păpuşile sunt de la editura DeAgostini şi sunt îmbrăcate în haine de epocă. Ce epocă şi ce zonă ? Dacă o să reuşesc să aflu şi asta o să fiu cu adevărat fericită. Dar cine ştie, poate chiar unul dintre voi cunoaşte istoria hainelor şi o să mă facă şi pe mine fericită.


Până atunci încerc să vă bucur eu cu pozele păpuşilor faţă şi verso.


Fanny Price
Fanny Price

Contesa Ellen Olenska


Contesa Ellen Olenska
Nana
Nana






Data viitoare vă spun povestea achiziţiei lor şi desigur vă fac cunoştiinţă cu alte 3 minunate "domnişoare".